100% оригинални маратонки и спортни дрехи

Експресна доставка с преглед и тест

Гарантирано най-ниски цени

Търсите си маратонки - на правилното място сте

Как да изберем маратонки за различни тренировки от SportFaster

За различните спортове и тренировки се нуждаете от удобни маратонки. Тренирайки с маратонки с хлъзгави подметки е почти невъзможно да играете тенис, с тежки и високи маратонки е много трудно да бягате, а в леки - ще е трудно, когато бягате по неравен терен. Ще ви кажем как да изберете правилните маратонки за удобно трениране.
Правилните спортни обувки са ключът към здравето и ефективната тренировка. По време на повечето от тренировките ударният товар от скачане и бягане пада върху глезена, коленете, тазобедрената става и гръбначния стълб. Добрите обувки за бягане помагат за смекчаване на това шоково натоварване и гарантират известна безопасност по време на тренировка.
Критерии, които ще помогнат да изберете маратонки за различни тренировки:

  • ⦁    Маратонките трябва да са леки, с максимална височина до глезените, с еластична гъвкава подметка и здрав гръб. Когато избирате, трябва да вземете предвид повърхността, върху която планирате да бягате, и вашата техника на бягане.
  • ⦁    Леките обувки с добра вентилация и гъвкава подметка, в които стъпалото ще бъде удобно, а стъпалото ще работи правилно, са подходящи за фитнес и фитнес.
  • ⦁    За тенис трябва да изберете средно тежки маратонки, високи до глезена, с добра странична опора и твърд гръб. Трябва да се съсредоточите върху вида на покритието, върху което ще играете, и да вземете модели с маркировките, съответстващи на това покритие.
  • ⦁    Когато избирате баскетболни маратонки, трябва да вземете предвид височината им, възглавницата на подметката, нивото на захват и фиксирането на краката. Най-добре е да вземете достатъчно високи маратонки с добра възглавница: те ще предпазят от наранявания.
  • ⦁    Маратонките за волейбол трябва да са гъвкави, добре попиват шока, могат да бъдат както високи, така и ниски.
  • ⦁    Критерии, които са важни за всеки спорт: пронация и размер на краката, вид фиксация на маратонки и вентилация. Най-доброто време за избор на маратонки е вечерта, когато краката вече са леко подути.

За бягане: изберете според типа на бягащата повърхност

Когато избирате обувка за бягане, трябва да решите върху каква повърхност ще бягате, каква е вашата бягаща техника, метеорологични условия и дали планирате да бягате по улицата.
Типът на подметката зависи от характеристиките на повърхността, върху която ще се движите.
При бягане по асфалт например ударният товар ще бъде доста голям, така че са необходими маратонки с добре абсорбираща подметка. За да не се подхлъзнете по време на бягане, по-добре е да вземете обувки с малък протектор. Горната част на тези маратонки обикновено е изработена от мрежест материал - те ще се движат удобно в топло време поради добра вентилация. От добрите модели за бягане на улицата мога да отделя Nike Air Zoom Pegasus 35.
За бягане извън пътя трябва да изберете маратонки с гумички; протекторът може да бъде среден (4–7 мм) или дълбок (8–10 мм). Всичко това ще омекоти контакта с камъни, корени и ще попречи на стъпалото да се плъзга по мокра трева или глина. За добрата поддръжка и безопасност са важни фиксирането на крака, особено петата, както и високата твърдост на усукване - обувката трябва да бъде трудно да се усуква. Добър вариант за тези маратонки е Salomon Speedcross 4.
Маратонки с не много дебела и мека подметка са подходящи за бягане на бягаща пътека. Гумираната повърхност на протектора поема част от уплътненията. Горният материал трябва да бъде дишащ, така че краката да не се потят. Маратонки за бягане по асфалт също са подходящи.
За бягане в естествена среда, когато натоварването пада върху средната част на стъпалото, трябва да изберете маратонки с малка разлика във височината на петата и петата. За бягане от палеца на крака - колкото е възможно по-лека и с тънка подметка, за бягане от петата - с високо падане, тоест разликата във височината на петата и носа е около 5–9 мм, защото това е такава капка, която ще осигури мека ролка от петата до петата.
Маратонките трябва да се вземат с малък аванс за чорап и пълнота. Често краката набъбват при бягане. Изкуствените покрития са добри с това, че омекотяват ударното натоварване, така че е по-добре да тичате или на бягаща пътека, или на стадион със специално покритие
                                                               

За тренировки и фитнес: потърсете най-леките модели

Маратонки за фитнес и тренировки трябва да са възможно най-леки с мека и тънка подметка. В спортните зали обикновено се използва амортизиращо покритие, така че няма нужда от дебела подметка с възглавничка. Ако по време на тренировка скачате много, тогава е по-добре да изберете модел с вложки с възглавнички. Подметката на маратонките за фитнес трябва да бъде възможно най-гъвкава, за да може кракът при изпълнение на различни упражнения да се огъва без излишни усилия и препятствия. За да проверите гъвкавостта на подметката, трябва да вземете обувката едновременно за пръста и петата и да я огънете. Колкото по-просто е огъната обувката, толкова по-добра е гъвкавостта на подметката.
За жени можем да препоръчам Nike In-Season TR 8, за мъже - Nike Air Zoon Pegasus. Фитнес маратонките трябва да са леки, с гъвкави и подплатени подметки.

Фитнес маратонките трябва да имат стабилизатори, които ще държат крака по време на работа с тежест и ще помогнат да се избегне нараняване на глезена. По-голямата стабилност при работа с дъмбели допринася за широка подложка. Ходилото може да е с малък протектор: важно е той да не се подхлъзва по време на тренировка.
Когато избирате, трябва да обърнете внимание на вентилацията на маратонките. Най-добре е да изберете модели с горна част от мрежа: в тях краката няма да се потят. 
                                                        

За тенис: потърсете високи маратонки

Играта на тенис включва много бързи и резки движения, така че маратонките трябва да предпазват глезена колкото е възможно повече. Най-добре е да изберете кецове с висок глезен. Сред женските модели такава височина е например Wilson Kaos Comp 2.0; от мъже - в Babolat Propulse Blast All Court.
Горната част на маратонките за тенис трябва да бъде достатъчно твърда, гърбът също трябва да бъде укрепен, за да задържа крака по време на резки движения и да го предпазва от изкълчвания и навяхвания.
Ходилото трябва да е достатъчно широко, здраво, устойчиво на износване. Дълбочината на протектора зависи от повърхността на корта. Ако планирате да играете на земята, най-добре е да изберете малко коледно дърво с дълбок протектор, за игра на твърд корт - с не много дълбок. Всички тенис обувки имат маркировка по тип покритие. Тези цифри трябва да се ръководят.
В предната част на крака, подметката трябва да е гъвкава, така че да е удобно да се отскача. Гъвкавата вложка трябва да бъде на кръстопътя на пръстите с метатарзуса. Ако е на друго място, кракът ще се огъне неправилно.
Колкото по-добре подметката подхожда на повърхността на корта, толкова по-дълго ще издържат маратонките.
Спецификата на тениса изисква маратонки с твърда рамка, за да поддържат краката

За баскетбол: вземете модели със защита на глезена

За игра в залата са подходящи маратонки с мека подметка. За чифт за улицата, подметката трябва да е по-устойчива на износване и по-твърда. Също така добрата възглавница е важна за маратонките на улицата, тъй като повърхността на площадката е по-твърда и натоварването от удар ще бъде по-голямо, отколкото в залата.
Друг важен параметър е степента на фиксиране и защита на глезена. Зависи от височината на маратонките, която може да бъде висока, средна и ниска.
Високите маратонки са класика на баскетбола, те добре фиксират и защитават глезена на спортиста, но в същото време намаляват скоростта и маневреността им. Те са подходящи за всички играчи, но се избират главно от играчи в центъра и високи големи нападатели, нараняването на глезена за които е често срещано явление.
Маратонките със средна височина вече не защитават глезена толкова надеждно, но дават повече свобода, те обикновено се избират от опитни високоскоростни играчи, начинаещите рискуват да се наранят в тях.
Ниските маратонки са най-травматични, те изобщо не защитават глезена на спортиста, но му позволяват да се движи възможно най-бързо и свободно по време на играта. Те често се избират от леки защитници с висока скорост.
Колкото по-високи са баскетболните маратонки, толкова по-добре предпазват глезена
Горната част на обувката трябва да се проветрява. Материалът трябва добре да държи стъпалото, за да го предпази по време на внезапно спиране, завъртане и кацане. Не забравяйте да обърнете внимание на стабилизиращите конструкции и страничната опора. Добри и евтини опции за баскетболни маратонки са Demix Beast II и Demix Argon II.
Подметката на баскетболните обувки трябва да бъде възможно най-функционална - да намали натоварването на ставите на краката при кацане и да даде допълнителен импулс за ново движение или скок. За това под петата много маратонки имат въздушна възглавница или пружинен сегмент, изработен от по-дебел каучук. Трябва да има протектор, който осигурява добро сцепление и предпазва от подхлъзване.
Начинаещите в баскетбола е по-добре да избират високи маратонки, за да защитят глезена си.

За волейбол: изберете модел за максимална амортизация

Скорост на реакция, високи скокове - всичко това е част от играта на волейбол. Маратонките могат да бъдат високи и да предпазват от нараняване колкото е възможно повече. Това ще загуби скорост. Опитните играчи със здрав глезен могат да избират не много ниски маратонки, които дават повече свобода на движение, но трябва да сте уверени в собствената си техника.
За различни повърхности е по-добре да изберете различни маратонки: моделите за залата на уличната платформа няма да продължат дълго. За улицата подметката трябва да е достатъчно твърда. Подходящи модели са Mizuno Wave Lightning Z4 Mid и ASICS Gel-Tactic.
 
Ходилото трябва да е високо и с релефна шарка, гъвкава и еластична подметка. По време на играта са важни доброто сцепление върху повърхността на игрището, способността за скачане и възглавничката. Подметката на петата трябва да е малко по-дебела, това ще подобри ефективността при скачане и ще намали силата на удара от тъчдаун.
Маратонките трябва добре да фиксират крака, да имат твърд гръб. Уверете се, че кракът не е прекалено пристегнат, но е фиксиран здраво.