100% оригинални маратонки и спортни дрехи

Експресна доставка с преглед и тест

Гарантирано най-ниски цени

Оригинални маратонки за фитнес

Маратонки за фитнес и за всеки ден - каква е разликата?

Купуваме модни маратонки и ги носим както за всеки ден, така и за фитнес и на партита дори. И не мислим, наистина ли са подходящи за фитнес и за ежедневно носене? Но се оказва, че маратонките имат многофункционалност. Каква е разликата и кои да изберем, казва Дария Димитрова, старши специалист по оригинални маратонки на световноизвестни марки.

Амортизация, еластичност, гъвкавост, мекота, устойчивост на износване, дишане, ширина на предната част, формата на подметката, материал на изработка на горната част и подметката ... Спортните обувки имат толкова много свойства, че не е толкова лесно да изберете перфектния модел. На първо място, трябва да решите за какво ще ги използвате: има разлика между маратонки за улицата и за фитнес залата. Проучихме проблема и ви предлагаме да обърнете внимание на следните параметри.

Подметка

Основните разлики между маратонки за зала и за разходка навън са климатичните условия и настилката. На улицата най-вероятно ви чака асфалт, чакъл или пръст, така че подметките на уличните обувки обикновено са направени от по-твърда, устойчива на износване гума с набразден модел на протектора в случай на дъжд, резки промени в температурата или други естествени изненади. Това е необходимо за надеждно захващане и в резултат на това да се избегнат наранявания. По правило подовата настилка във фитнес залата и на специално подготвени зони е направена от гумиран материал против приплъзване, така че гумата на ходилото е по-мека, а текстурата на подметката може да бъде като цяло плоска - захващането ще бъде добре.

Маратонките  за вдигане на тежести и натоварване във фитнес залата имат тежка подметка на платформата, чиято основна задача е да поддържа спортиста на място и да поддържа стабилност по време на вдигане или извършване на друг вид силово упражнение. Такива маратонки не са подходящи за улицата - неудобно е да ходите на дълги разстояния в тях и още повече да бягате. Това е модел с тесен фокус и си струва да го придобиете, ако имате ясно желание за развитие в силовите тренировки.

Обувките за бягане са съвсем различен въпрос. Основните им качества са леко тегло и еластична подметка с добра възглавница. Ако говорим за модели за дълги разстояния и маратони, тогава те могат да тежат само 100 грама - почти два пъти по-леки от вашия смартфон. По принцип подметката на работещите модели обикновено се характеризира с еластичност и възглавничка, които избутват бегача напред и му дават допълнително ускорение.

Горна част

Не по-малко важна е горната част на маратонките. Когато избирате, препоръчваме да започнете от това какъв вид спорт или фитнес искате да опитате.

Ако търсите спортни обувки за групови тренировки, йога или стречинг, обърнете внимание на еластичността на материала и плътността на прилепването. Не е толкова важно от какво се правят кецовете, важни са усещанията. По-добре е да изберете текстил, който се простира във всички посоки. Много марки имат модели с така наречената конструкция на ботуши - по форма той е по-скоро плътен чорап, наличието на който е много лесно да се забрави. Това означава, че няма да се разсейвате от нищо и бързо овладявате всичко, което казват треньорът или майсторът.

Маратонки за танци се отличават с надеждна странична фиксация (обикновено под формата на пластмасова рамка) - помага при внезапни пренареждания. Кръглата вложка на подметката в опорната зона в предната част ще ви помогне да се завъртите лесно на място.

Отделна категория са маратонки за бягане. Веднага ще ги изчислите според агресивния модел на протектора с хитро преплитане на издатини, канали. Много е удобно при джогинг в парка по неподготвена писта, на пясък или трева.

Искате ли да опитате CrossFit, за който се говори толкова много напоследък? Ще ви трябват маратонки, които предпазват стъпалото ви при работа с щанги  и дъмбели, но в същото време ви позволяват да правите резки ускорения - с мека подметка и здрава, но гъвкава горна част. Важно е да запомните, че горният материал трябва да бъде дишащ.

Трябва да кажем, че много спортни маратонки с времето променят предназначението си. Емблематичните модели за тичане от 90-те блестят днес на модни партита и в клипове на хип-хоп звезди. Примерите включват Reebok Aztrek Double. Популярността на такива модели се насърчава от две тенденции: естетиката на онази епоха и ежедневния комфорт. В същото време, за разлика от модата за велосипеди или очила за басейни, маратонките няма да загубят своята актуалност след няколко сезона, те се комбинират с дрехи от различни стилове, което означава, че те могат да се класират за титлата на основен елемент от гардероба.