Само оригинални продукти

Експресна доставка с преглед

Гарантирано най-ниски цени

Маркови маратонки - историята за появата на първите маратонки

Марковите маратонки са сред най-продаваните в света обувки, станали популярни за ежедневния стил на обличане. Маратонките не са ограничени в употребата си по възраст. Те се носят по време на спорт, работа, срещи, а някои – дори на сватба. И това е въпрос само на дизайн, форма и цвят.

Основно маратонките са предназначени преди всичко за спорт. Те имат изключително богат асортимент. Производителите се стремят максимално да обезпечат удобството на маратонката – намаляват теглото й, повишават здравината на материала. За подобряване резултатите на спортистите, в маратонките се поставят различни системи за амортизация, щателно се подобрява ергономиката, за да може спортистът да се чувства комфортно и да бъде защитен от травми. Съществуват различни видове маратонки, съобразени с видовете спорт. Но не трябва да се забравя, че добрите, качествени, маркови маратонки са най-подходящи за професионалния спорт...

Как се появяват маратонките?

Обувките, които имали каучукова подметка се наричали обувки с платна. Те се носели през XVIII век. На външен вид тази обувка е била твърда и примитивна, груба, като при това не съществувала разлика между лява и дясна. Именно тя става и прототип на маратонката, която ние виждаме сега. Малко по-късно се появяват обувките с гумена подметка и плат отгоре, укрепена предна част, връзки и височина до глезените. Новите обувки значително намаляват вероятността от разтягане на стъпалото, и стават необходими за света на спорта.

Исторически, начало на марковите маратонки, като самостоятелен вид обувки, е през XIX и началото на ХХ в САЩ. Компанията Converse, през 1917 година, представя пред света дебютната двойка обувки, създадена специално за баскетбол – това са маратонките (кецовете) ConverseAll-Stars.

Европа започва да произвежда маратонки през 1924 година във фабриката за обувки на братята Адолф и Рудолф Даслер. По-късно тази компания се разделя на две известни фирми, които се специализират в производството на спортни дрехи, под имената Adidas и Puma.

По този начин благополучно е положен фундамента. Със стремителни темпове започва развитието на индустрията на спортните обувки. Между производителите се провежда борба за всеки клиент. Популярността на марковите маратонки расте със стремителни темпове. В скоро време маратонките престават да се отнасят изключително към спортния вид обувка.

Eдин добър съвет за избор на маркови маратонки

Подбирайте маратонките си по размер, за да се защитите от травма и дискомфорт. Те не трябва да са нито много тесни, нито много широки. Удобството – това е основният критерий при избора на маркови маратонки. Не го пренебрегвайте!