100% оригинални маратонки и спортни дрехи

Експресна доставка с преглед и тест

Гарантирано най-ниски цени

Маркови маратонки за бягане

Как да изберете маркови маратонки за бягане: пълни инструкции, съвети и най-добри модели

С тази статия целим да Ви информираме какви са особеностите при избора на маркови маратонки за бягане

"Движението е здраве!"  Надали има човек, който не знае това. Но без маркови маратонки, ще е трудно да извършвате каквото и да било физическо движение. Затова в онлайн магазин SportFaster  сме отделили специално внимание на марковите маратонки за бягане. Разгледайте категорията Спорт с Подкатегория  Бягане!

Човешкото тяло е създадено за бягане. От древни времена ловувахме предимно от изтощителна плячка. Разбира се, хората не са толкова бързи като  животните, но очевидно са най-издръжливите. Ние печелим поради факта, че можем да оптимизираме температурата на тялото си точно докато бягаме, благодарение на потните жлези и липсата на гъста коса. Докато гепардът, например, след кратък спринт, трябва да почивате дълго на сянка, връщайки се към нормалното.

В съвременния свят ловът отдавна е изчезнал, преставайки да бъде необходимост. Сега, за да вземем храна, просто трябва да отидем до магазина. Но спортното бягане е много популярно и това се дължи на нарастващата тенденция към здравословен начин на живот. Бягането е един от основните компоненти на кардио тренировките, укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система, стимулира обмяната на веществата и като цяло допринася за оздравяването на тялото и подобряването на физическата подготовка.

За да извлечете максимума от опита си с бягане, без да се наранявате, е много важно да изберете правилните обувки за бягане. В тази връзка тези, които искат да се занимават с джогинг, имат въпрос: как да изберат правилните маратонки за джогинг? В крайна сметка, за да изберете висококачествени маратонки, трябва да вземете предвид редица фактори.

и фактори при избора на маратонки за бягане, които ще ви помогнат да определите правилните спортни обувки и да тренирате с високо качество, ефективно и безопасно.

1. АМОРТИЗАЦИЯ
Първият елемент от списъка с параметри, на който трябва да обърнете внимание при избора на маратонки за бягане, ще бъде амортизацията. Обикновено той присъства в петата, но някои модели осигуряват неговото присъствие и по периметъра и в ходилото на ходилото. Амортизацията е необходима, за да поеме инерция, когато кракът удари земята, и за равномерно разпределение на товара по цялата зона на крака. Тя също помага малко, като бута бегача нагоре.

От минусите на амортизацията е възможно да се отбележи системното пристрастяване на тялото към такава поддържаща функция, което впоследствие може да доведе до известен дискомфорт при използване на обикновени обувки.

Важно е да се отбележи, че ако планирате да се занимавате с джогинг не само за удоволствие, но и за постигане на каквито и да било спортни цели, не можете да направите без качествена амортизация. В крайна сметка, продължителното шоково натоварване е не само голям стрес за ставите, но може да доведе и до нараняване.

2. ПОДМЕТКА
Има няколко вида подметки за обувки за бягане:

 • Плоска подметка. Улеснява прехода от петата към петите, подходящ за бързо бягане и спортисти със здрави сухожилия.
 • Гъвкава подметка. Насърчава по-свободното и плавно движение на мускулите на краката и стъпалата. За естествено гъвкав крак се препоръчва да изберете по-твърди обувки за допълнителна фиксация и стабилност.
 • Повдигната пета. Издигането от 12 милиметра улеснява плавния поток от пръста към петата и осигурява по-твърда фиксация и настройка на терена.
 • Неутрална подметка. Златната средна, разликата във височината на пръста и петата е около 8 мм, което осигурява както фиксация, така и гъвкавост.
 • Стабилизираща подметка. Използвайки съвременни технологии, производителите могат да комбинират своите постижения в производството на усъвършенствани модели маратонки, които благодарение на поддържащите и стабилизиращите си свойства допринасят за по-дълги тренировки по бягане.

3. ПРОИЗВОДСТВЕН МАТЕРИАЛ
Друг параметър, на който трябва да обърнете внимание, когато избирате маратонки за джогинг, е материалът на производство. Дизайнът на маратонките е разделен на три основни части - горната част, междинната подметка и основната подметка.

а) Горната част. Горната част може да бъде изработена от естествена кожа, изкуствена кожа и мрежест материал. Първият материал е доста силен и гъвкав, като същевременно поддържа добра форма. Неговият изкуствен колега е още по-издръжлив и лек и освен това поддържа по-добре формата си. Мрежестите материали се характеризират с леко тегло и добри "дишащи" свойства.

б) Мидална подметка. Следващата важна част от обувката е междинната подметка, която осигурява възглавничка и стабилност. Обикновено се изработва от филон, полиуретан, филаит и EVA.

 • Filon - най-леко тегло и отлична възглавница
 • Полиуретан - плътен, твърд и издръжлив
 • Филинг - златната средна, еластична, лека и издръжлива
 • EVA - евтин, лек и гъвкав материал от пяна, за съжаление краткотраен

в) Основната подметка. Основната подметка се използва за надеждно сцепление. Изработена е от следните материали:

 • BRS1000 - издръжлива гума с карбон, популярна при обувки за бягане
 • Чиста гума - издръжлива и ефективна, използвана навсякъде
 • DRC - надеждна гума с примеси
 • Дуралон е краткотраен, но има добра възглавница.

                                       

4. РАЗМЕР И ТЕГЛО
Размерът и теглото на обувки за бягане за някои спортисти е почти най-важният параметър при избора на спортни обувки. Маратонката задължително трябва да има добро фиксиране, да прилепва плътно стъпалото, без да се стиска или увисва, тъй като безопасността и комфортът на употреба зависят от него. Също така някои препоръчват да вземете обувки с половин размер по-големи - има мнение, че в този случай със стъпалото всичко определено ще бъде в ред след тренировка.

Някои спортисти предпочитат доста тежки обувки. Така те могат да почувстват фиксацията и твърдостта, като в същото време получават необходимата възглавничка и опора.
Други предпочитат много по-леки опции, които осигуряват естествена разделителна способност на стъпалото при контакт със земята, не натоварват краката и ви позволяват да усетите по-добре повърхността на бягане.
Важно е да се отбележи, че с леки обувки за бягане спортист няма да бъде толкова претоварен, както с тежки.

5. ВЪЗДУХОПРОНИЦАЕМОСТ И ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ
Дишането и топлинната защита за много спортисти е второстепенен параметър при избора на маркови маратонки за бягане.

Независимо от това, ако планирате да ходите на джогинг по неравен терен или например да живеете в регион с дъждовен климат, тогава определено трябва да обърнете внимание на това. Краката ви, мокри от дъжда, и впоследствие, издухани от вятъра, ще повлияят сериозно на вашето благополучие. Това може да причини обща слабост на тялото или дори настинка, което за известно време ще ви изведе от ред, а това от своя страна ще повлияе на прогресията в тренировъчния ви процес.

Специално за бягане в екстремни условия (сняг, дъжд, градушка, мръсотия и др.). В някои модели има така наречената мембрана. Именно тя защитава крака ви от замърсяване и намокряне, а също така осигурява защита от вятър и топлина. Но има и своите недостатъци, например, маратонки с мембрана изсъхват по-дълго и се проветряват по-лошо. За подобрена защита има и горна вложка, която прилича малко на по-топъл крак.
Ако обаче не планирате джогинг на улицата и още повече при лошо време и предпочитате бягаща пътека във фитнес залата или у дома, има смисъл да вземете за покупка обувки, направени от „дишащ“ мрежест материал, което ще допринесе за по-ефективно охлаждане на крака и ще намали изпотяването. В допълнение, изборът на мрежест материал ще повлияе положително на лекотата на маратонките и съответно на комфорта при бягане.

6. ЗАТВАРЯНЕ
Има още един важен момент в спортното бягане. Да, може би не се отнася пряко за избора на маратонки за бягане, тъй като той е регулиран за себе си след покупката, но въпреки това си струва да се спомене - това е начинът на затваряне. Колко наранявания бяха получени в резултат на лошо качество на връзване на маратонки и всичко това поради факта, че някои спортисти (особено начинаещи) обръщат твърде малко внимание на този важен въпрос.

Разбира се, за да постигнете каквито и да е спортни резултати и да предотвратите наранявания по време на бягане, е необходимо да отделите необходимото количество време и да изберете подходящата за себе си шнур. Някои бегачи стигат до крайности и връзват обувките си възможно най-плътно. И въпреки че това се прави в по-голямата си част от добри намерения (например под предлог за надеждно фиксиране на стъпалото), често това води само до катастрофални последици.

Стегнатото пристягане е изпълнено с подуване на стъпалата, мазоли, врастнали нокти и дори гъбични инфекции.
От своя страна, прекалено хлабавото пристягане е изпълнено отново с мазоли, повишена умора и бързо развързване на възела, което дори може да доведе до неволно мигане на обувката.
Ключът към успешното завързване е фазирането. Преди да завържете изцяло дупките всички кръстосано, е необходимо да изпробвате маратонката някъде на 3/4 от пътеката и едва след това да завършите завързването до края и да нааправите възел.